Select Page

Hjemmelavet leverpostej til frokosten

Hjemmelavet leverpostej til frokosten

Hjemmelavet leverpostej er noget af det bedste der findes i min verden, i hvert fald når det handler om en nem og lækker frokost. Her op til påskefrokost-tiden er hjemmelavet, varm leverpostej med champignons og bacon også et stort hit.

Denne opskrift er nem og hurtig. Det tager maks 1 time første gang man laver det, og når man har styr på sagerne, så kan det gøres på under 30 minutter. Portionen IMG_2830her giver ca. 14-16 dl færdig leverpostej, eller hvad der svarer til 7-8 mellemstore aluforme. Leverpostejen kan bages i både bageforme, porcelæn/lerskåle og aluforme, blot de holder varmen, og hvis det er ler eller porcelæn; kan tåle at komme direkte fra frost ind i en 200°C varm ovn, hvilket mange lerskåle f.eks. ikke er lavet til.

Jeg har brugt røget spæk i denne opskrift, men almindeligt spæk kan også sagtens bruges, hvis man ikke er til den røgede smag. Leveren er halvt fersk og halvt frossent (stadig rå), da det var det eneste der kunne skaffes. Bruger man frossen lever (der er hakket i forvejen, men godt kan tåle at komme igennem hakkeren én gang til) så skal det tø i køleskabet i 24 timer. Det samme gælder for frossen spæk hvis det bruges.

Røget spæk skåret i stænger, klar til hakkeren

Røget spæk skåret i stænger, klar til hakkeren

Køkkenudstyret

I leverpostejsverdenen findes der, groft inddelt, 3 forskellige “genrer” inden for struktur. Den fineste er den franske leverpostej, som nærmest er paté-ligende. Derefter kommer den almindelige leverpostej som vi alle kender, og den groveste er selvfølgelig den grovhakket.

Hvis man ønsker en fransk leverpostej, i konsistens i hvert fald, skal der bruges en foodprocessor med hakkekniv i stedet for en almindelig kødhakker. Kør massen igennem en 2-3 gange afhængig hvor fin du ønsker den. Laver du almindelig, så kan du bruge en kødhakker, og kører massen igennem 3-4 gange, eller både en kødhakker 1 gang og så en foodprocessor til at lave det fint. En almindelig grovhakket, som jeg lavede, der kører du bare massen igennem 2 gange – en gang på den grove skive, og en gang på den fine skive. Er der klumper, specielt spæk eller løg, så kør den del igennem en ekstra gang på den fine skive.

Hjemmelavet leverpostej til frokosten
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 12
 
Ingredients
  • 1100 gram fersk og optøet svinelever
  • 425 g fersk, røgede spæk, skåret i brede stænger
  • 4 gule løg, skåret i kvarte
  • 4 mellemstore æg
  • 3 tsk. salt
  • groftkværnet peber
  • 2 tsk. stødt allehånde
  • 1 tsk. stødt nellike
  • 2 tsk tørret timian
  • 250 g smør
  • 250 g hvedemel
  • ½ l kogende sødmælk
  • ½ l kogende fløde
Instructions
  1. Sæt den grove skive på kødhakkeren og kør spæk, fersk og 3 løg igennem.
  2. Skift til den fine skive, og kør massen igennem igen. Afslut med det sidste løg for at "rense".
  3. Check at der ikke er klumper af store stykker lever, spæk eller løg.
  4. På din køkkenmaskine sæt K-spatel på og vend massen godt rundt, så det bliver fordelt ordentligt.
  5. Tilsæt krydderierne og æg, og rør det godt igennem. Stil massen på køl i køleskabet, mens du laver opbagningen.
  6. Opbagning
  7. Varm mælke/flødeblandingen op så den næsten koger. Pas på den ikke koger over!
  8. Smelt smørret i en stor gryde.
  9. Sigt melet i det smeltet smør.
  10. Kom lidt af mælkeblandingen i smør-melblandingen under omrøring.
  11. Når al mælken er hældt i, koges det under omrørering i 5 minutter. Det gør ikke noget, at det skilder.
  12. Tilsæt opbagningen til levermassen og rør det godt igennem på en køkkenmaskine med en K-spade.
  13. Smør formene med fedt og fyldt dem op ¾ med leverpostejsblandingen (den hæver under bagning)
  14. Når leverpostejen er kommet i forme, kan de med fordel fryses direkte.
  15. Bagning
  16. Varm ovnen op til 200°C på almindelig ovn (ikke varmluft)
  17. Sæt en dyb bradepande ind i bunden af ovnen og hæld 1-2 liter vand i.
  18. Tag leverpostejen og sæt den direkte i vandbadet. Hæld mere vand i bradepanden hvis det behøves.
  19. Sæt temperaturen ned på 180°C og lad den bage i 1 time afhg. af formens størrelse.
  20. Kommer den direkte fra frost, så lad den bage i 10-15 minutter ekstra, igen afhg. af størrelsen.
  21. Check om den er færdig ved at putte en træpind i midten af postejen. Hænger der ikke noget ved, så er den færdig!
  22. Lad den afkøle i formen i 15-20 minutter. Imens kan du stege bacon og champignons til pynt!

 

Om denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rate this recipe: