Select Page

Fransk løgsuppe

Fransk løgsuppe

Ærlig talt så er jeg ikke den store suppespiser. Faktisk så synes jeg, at suppe er noget af det mest kedelige og trivielle man kan spise…! Der skal virkelig være tale om en god suppe, med masser af tilbehør og fyld, før jeg ikke syns det er dødkedeligt og næsten direkte øv at spise det.

IMG_2711

Løg klar til at blive skrællet og strimlet!

Men… I lang tid har jeg efterhånden gået og ‘drømt’ tilbage til en rejse til Paris, Frankrig for år tilbage, hvor jeg på en lille hyggelig café med smuk udsigt til Sacre Coeur, fik ægte fransk løgsuppe, med masser af karamelliseret løg, toppet med lækkert baguette med masser af smeltet ost.

Her i weekenden besluttede jeg mig så for at kaste mig ud i kunsten, at prøve at lave en lækker løgsuppe, selvfølgelig med nogle forskellige tilretninger som jeg synes ville give mening. Jeg startede dog med inspiration fra Spise med Price’s udgave af samme ret, men ellers brugte jeg mine egne ideer. Blandt andet ville jeg gerne have en lidt skarpere smag, så udover almindelige gule løg, brugte jeg også lid hvidløg og lidt skalotteløg. Jeg sprang desuden over hvor gærdet er lavest, og købte et billigt hvidløgsflute fra Føtex Bageren. Set i bagklogskabens smukke lys, ville et ciabatta brød eller billigt baguette været bedre.

Suppen bliver meget sød, men også skarp i smagen, men egner sig ikke til en decideret hovedret. Det bliver simpelthen for sødt og fedt. Derimod er den intet mindre end perfekt som en flot og lækker forret, især hvis man kører det franske tema for aftenen, f.eks. som forret til Coq au vin og Tarte Tatin – En ægte fransk aften!

I Brdr. Prices originale opskrift skal der bruges Comté ost som topping. Den blev erstattet af en almindelig emmentaler, da den koster 50 kr./kg., mens en Comté koste ~200kr./kg.. Jeg synes ikke det gjorde retten dårligere af den grund. En ting jeg fortrød at jeg ikke gjorde, var at putte lidt frisk salvie i, og derefter servere den med stegt salvie. Det ville have givet retten lidt ekstra pift.

Fransk løgsuppe
Author: 
Recipe type: Forret
Cuisine: Fransk
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 4
 
Lækker fransk løgsuppe, med smag, kraft og fine fornemelser!
Ingredients
  • Smør
  • 2-4 fed hvidløg
  • 1 kg gule løg
  • 1-2 rødløg
  • 1-2 skalotteløg
  • 1 spsk hvedemel
  • 1 liter kalve/oksefond
  • 1 tsk koncentreret svampefond
  • Laubærblade
  • Et par enebær
  • Timian
  • Salvie
  • Hele peberkort
  • Et skvat hvidvin
  • Lidt cognac
  • Baguette
  • 200 gr. reven emmentaler eller anden ost
Instructions
  1. I en varm sautepande smelter du smørret (ca. 2 spsk)
  2. Skræl og snit fint alle løg. Brug gerne et mandolinjern, start med hvidløget.
  3. Sauter hvidløget i et minuts tid, tilsæt så de andre løg.
  4. Tilsæt evt. lidt mere smør. Det må ikke "koge fast"/brænde på.
  5. Sæt panden ned på middel-lavt blus og lad løgene simre indtil de er blevet godt bløde og karamelliseret. Jo mørkere farve de får, jo mere sød bliver smagen.
  6. Husk at kigge til dem jævnligt og rør rundt, så de ikke brænder på.
  7. Imens tændes ovnen på 200° varmluft, og tynde skiver baguette eller flute bages knastørt.
  8. Når løgene har nået det ønsket stadige, hos mig efter ca. 50 minutter, sigtes melet over og løgnene blandes rundt, så melet dækker det hele.
  9. Tilsæt oksefond, samt svampefond.
  10. Tilsæt krydderurterne, gerne i en tepose eller lign. så de nemt kan fjernes igen.
  11. Hvis du har det, så tilsæt et lille glas hvidvin, gerne en tør en, og lidt cognac. Det er ikke krævet, men gør suppen det godt.
  12. Lad det simre på middel-høj blus i 15-25 minutter.
  13. Tag det knastørre brød ud, og sæt ovnen på maks, og på grill
  14. Tag krydderurterne op af suppen, smag til med salt/peber og lidt sherryvineddike, der giver dog syrlighed, uden at eddikesmagen overdøver.
  15. Server den i suppeskåle der kan tåle en tur under grillen i oven
  16. Læg et par skriver flute oven på suppen, put en god håndfuld ost på og sæt dem ind i oven.
  17. Lad osten smelte og gratinerer - cirka 5 minutter afhg. af din ovn.
  18. Tag dem ud - De er MEGET varme! - servér med kold hvidvin!

 

 

 

Om denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rate this recipe: