Select Page

Anmeldelse af Bakkedal Klaret Smør

Anmeldelse af Bakkedal Klaret Smør
IMG_2490

Bakkedals nye conveniencesprodukt, Klaret smør, i bøtter á 125 gr.

Som udgangspunktpunkt har jeg ikke noget specielt imod convencienceprodukter, såsom færdig-blandet salater,  hakkede tomater med krydderurter og deslige. Tværtimod synes jeg det er dejligt, at man kan få produkter der kan hjælpe en med at gøre aftensmaden i specielt hverdagene mere lækker, uden det tager længere tid. Og med de convencienceprodukter der findes i dag, så behøver man heller ikke kigge skævt på kvaliteten, da mange af dem lever op til den kvalitet man selv ville foretrække, hvis man lavede produktet selv.

Et af de nyeste produkter inden for det man må kalde den reneste form for convencience, er Bakkedal’s klaret smør, der netop nu bliver sat til salg i alle landets supermarkeder i bøtter á 125 gr.

Hvad er klaret smør?

IMG_2492

Klaret smør der smelter i en gryde – et smukt syn

Kort fortalt, er klaret smør blot helt almindeligt – saltet eller usaltet – smør som man langsomt varmer op i en gryde eller kasserolle, således at man ender op med det klare smørfedt i øverst, og vallen nederest. Undervejs damper vandet fra og de affaldsprodukter der er i smørret naturligt, ligger sig på overfladen og kan skummes fra.
Gør man det selv, er det altså en simpel opgave, som ikke kræver den store køkkenerfaring, andet end at man skal sørge for man kun får det klare smørfedt med i sin sauce, og ikke vallen.

Fordelen ved klaret smør er altså, at al vallen, som er mælkeproteiner, bliver sorteret fra, og man ender op med det rene smørfedt. Manglen på proteiner gør, at rygepunktet for klaret smør, altså det punkt hvor fedtet branker og begynder at ryge og blive både dårligt i smagen, og usundt, er meget højere end almindeligt smør, som ligger på omkring 170-180°C. Bakkedal lover at deres klaret smør kan klare op til 210°C, men jeg har med succes fået temperaturen op på omkring 240°C uden problemer, og teoretisk bør klaret smør kunne klare 250°C før det begynder at ryge.

Den høje temperatur gør det klaret smør særdeles velegnet til at stege bøffer i, da smørsmagen stort set er bevaret, hvilket giver en meget delikat og lækker stegeskorpe, som er sprød og smagfuld, i modsætning af almindeligt olie, hvor smagen godt kan minde om friture.

Dagligdagsbrugen

Selvom Bakkedal Klaret smør først ankommer til butikkerne nu, så har jeg siden midten af december fået lov til at prøve det og bruge det i hverdagen.
Min første indskydelse var dog ikke helt uskeptisk, for selvom jeg er stor fan af ægte saucer (Se her hvor nemt det er at lave en ægte hjemmelavet bearnaisesauce) og røde bøffer med lækker stegeskorpe, så det nu ikke hverdagskost. I starten havde jeg derfor svært ved at se formålet med produktet, i sær fordi klaret smør er så nemt at lave selv. Men efter at have det i køleskabet som en fast bestandel og brugt det til alt hvad jeg ellers normalt har brugt almindeligt smør til (undtaget bagning) og “hjemmeklaret” smør til, har jeg ikke en finger at sætte på Bakkedals udgave af klaret smør.

Opskrift på smørdampede forårsløg

IMG_2496En af de opskrifter som jeg det sidste års tid har lavet jævnligt som tilbehør, er smørdampede forårsløg. Det er et super simpelt stykke tilbehør, der smager helt fantastisk og er lækkert til mange forskellige ting.

I udgaven her, har jeg dog brugt miniforårsløg som er lidt mere intense i løgsmagen, og desuden er mere passende i størrelsen. Derudover så brugte jeg klaret smør i stedet for almindeligt smør. Umiddelbart tænkte jeg ikke der ville være den store forskel, men blev alligevel positivt overrasket. Når man bruger almindeligt smør, så lægger vallen og mælkeproteinerne sig hurtigt som et hvidligt, lettere fedtede lag oven på forårsløgene. Det gør dog ikke noget ved smagen, i hvert fald ikke nok til man lægger mærke til det, men udseendet bliver hurtigt lidt kedeligt. Med klaret smør går der noget længere tid før forårsløgene fedter til, og de forbliver også bløde i længere tid.

Opskriften er super, super simpel:
Smelt et par spiseskefulde klaret smør i en lille gryde;
Tag en større gryde og fylde den cirka halvt op med vand (det fungere bedre at koge dem, end at dampe dem rigtigt) og lad det koge op til det buldrer;
Tilsæt lidt salt og kog/damp forårsløgene i maks 30 sekunder – mindre hvis du bruger miniforårsløg. Det er vigtigt de stadig har bid;
Læg dem på et lidt varmere end lunt fad;
Hæld det smeltede smør over og blandt det godt sammen så det dækker dem alle;
Strø med Maldon saltflager eller andre saltflager, så det ser flot ud;
Servér med det samme.

Opskrift på bagte smørløg

IMG_2517Dette er også et super lækkert stykke tilbehør, der er nemt at lave, og passer rigtig godt til røde bøffer og en hjemmelavet sauce bearnaise. Fordelen ved at bruge klaret smør, er at vallen ikke brænder på i ovnen og lægger sig som et sort lag i fadet og i bunden af løget og giver en branket smag. I stedet forbliver løget glat, lækkert og dejligt i smagen.

Gør et par spiseskefulde klaret smør blødt i mikroovnen;
Tag 4-5 små rødløg og skær bunden af så de kan stå plant;
Smør det klaret smør rundt på hele løget;
Sæt dem i en 200°C varm ovn og steg dem i 30-40 minutter;
Smelt lidt smeltet smør og pensle det på løgene et par gange;
Servér dem ganske varme med bøf og bearnaise.

Afsluttende note

Om jeg vil komme til fast at have Bakkedal Klaret smør i køleskabet når mine vareprøver er brugt op, ved jeg ikke. Det er helt klart et ægte convencienceprodukt og med en plads blandt de røde bøffer i supermarkedet, vil det være oplagt at smide det med i kurven, hvis man alligevel har lidt bearnaiseessens stående i køleskabet til en regnfuld dag (som alle jo burde have).

Jeg har som sagt intet imod produkter som Bakkedal klaret smør, og synes helt klart at det lever op til, hvad det lover, og indeholder ikke nogle farlige ting eller stoffer. Jeg har brugt til alt fra stegning af røde bøffer, bearnaisesauce, bruning af kød og da vi lavede pandekager, og der er ingen tvivl om, at klaret smør er rart at have i køleskabet, da det til netop de ting, er ganske udmærket.

 

Bemærk at dette er et sponseret indlæg. Det vil sige at jeg har modtaget en vareprøve samt betaling for at skrive indlægget. Jeg har dog forsøgt at være så objektiv som det er muligt. Læs mere om hvorfor jeg har sponseret indlæg på Gastronomien.dk

Om denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *