Select Page

Shepard’s pie med øl

Shepard’s pie med øl

Jeg elsker vintereren og vintertiden. Alle lysene, det kølige vejr, de mange gaver og julegodter, og ikke mindst den gode vintermad. Jeg er nemlig stor fan er mørk mad med masser af kraft, smag og tradition. Denne opskrift på Shepard’s Pie passer derfor perfekt ind!

For et par år siden studerede jeg i Belfast, Nordirland, og mødte derfor en masse traditionel vintermad, herunder Shepards Pie som var noget der regelmæssigt var på menuen i Chatz; kantinen på campus. Det er dog først her i år, at jeg selv har kastet mig ud i en opskrift på Shepard’s Pie. Med inspiration fra Jamie Oliver’s Great British Food som jeg købte i London samme år. Jeg har dog, selvfølgelig, ændret på opskriften en smule og gjort den mere lækker, og givet den lidt mere smag og kraft.

I forhold til de eksemplarer af Shepard’s Pie jeg fik i Belfast, er der også en rigtig stor forskel. Mest af alt, så er denne her noget minder kødfyldt, men også meget, meget, meget bedre!

Bemærk, at selvom processerne i opskriften er ret simple, så tager den minimum en eftermiddag at lave, da der skal koges og simres en del. Man skal derfor sætte god tid af til den, og ikke være alt for utålmodig.

Øllen

I denne Shepard’s Pie skal der en lille smule (omkring 160-175 ml) øl i. I den oprindelige opskrift fra Jamie Oliver skal der en John Smith’s Bitter, der er en sød, men meget bitter ale. Den er svær at opstøve i Danmark, og jeg er egentlig ikke ret vild med øllen. Derfor har jeg selv eksperimenteret med forskellige øl, og har blandt andet brugt en almindelig Royal Classic (som var det eneste jeg havde i køleskabet) og en Skovlyst JuleBuk der er meget sød, og en ren julebryg. Begge har fungeret godt, men den sidste gav mere smag og sødme. En Royal Red ville dog fungerer rigtig godt, og det samme ville en brun ale. Der skal meget lidt øl i, og al alkoholen fordamper totalt, så der er ingen bekymringer i forhold til børn og andre der ikke kan tåle alkohol.

Shepard's pie med øl
Author: 
Recipe type: Hovedret
Cuisine: Britisk
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 6-8
 
Ingredients
  • 30 g. smør
  • 20 g. olivenolie
  • 5 skiver tyk røget bacon eller pancetta
  • 2 store rødløg
  • 2 store gulerødder
  • Salt
  • ½ tsk stødt hvid peber
  • 1 lille håndfuld frisk timian
  • 450-500 gr. magert hakket oksekød
  • 1 stor spsk mel
  • 1 økologisk citron, skrallen derfra
  • 1 Knorr fond du chef, okse (eller en god boullion-terning)
  • 160-175 ml øl, gerne sød og bitter
  • ca. 300-500 ml vand
  • 1000 gr. kartofler til mos
  • 3 store gulerødder
  • 50 gr smør
  • ½ - 1 dl mælk
  • 1 lille håndfuld reven parmesan
  • Salt & peber
  • Muskatnød
  • 200 gr. champignons
  • 40-60 g. revet ost, helst rød lagret cheddar
Instructions
  1. I en stor og dyb pande smeltes smøret i olien over middel-høj varme
  2. Skær bacon'en ud i tykke strimler og steg den blød på panden.
  3. Pil og skær løg i store tern
  4. Skræl og skær gulerødder i store tern
  5. Tilsæt løg og gulerødder til panden og baconen og rør godt rundt og igennem
  6. Tilsæt salt og peber, samt den friske timian
  7. Lad det stege i 10-13 minutter mens du rør jævnligt
  8. Lav plads i midten af stegepanden, skru op til høj varme, og tilsæt det hakket oksekød
  9. Tilsæt mel og fond-terningen, samt skrællen fra citronen. Skru op på høj varme
  10. Rør godt rundt og fordel kødet og melet jævnt sammen med grøntsagerne.
  11. Når kødet begynder at stege og væden fra det fordamper, tilsættes øllen
  12. Tilsæt også nok vand til, at det dækker med cirka ¾–1 cm.
  13. Rør godt rundt. Så snart det simrekoger skrues der ned på middel-lav varme og sættes låg på.
  14. Det skal nu stå og simre i 1 time. Husk at rør godt rundt et par gange undervejs, og check det ikke koger tørt. Imens kan du drikke resten af øllen 😉
  15. Når der er gået 30-40 minutter tænder du ovnen på 200-210°C varmluft.
  16. Herefter skræller du kartofler og gulerødderne, og skær kartoflerne i mindre tern og gulerødderne i fine tern. Så er det nemmere at koge dem.
  17. Skyld dem et par gange i koldt vand, og sæt dem over fuld blus i usaltet vand.
  18. Når de har kogt i 15-20 min og er blevet godt møre, drænes vandet fra. Lad dem dampe af et par minutter.
  19. I en stor skål tilsættes kartofler, gulerødder, smørret, mælk og parmesan. Pisk/mos det godt sammen til det er en lind form uden for store klumper.
  20. Tilsæt salt/peber og revet muskatnød. Lad det stå og køle lidt af.
  21. Gør champignons klar og skær dem i tykke skiver/kvarte, tilsæt dem sovsen og lad det simre uden låg i 10 minutter. I mens finder du et middelstort ovnfast fad.
  22. Tilsæt først kødsovsen til fadet og fordel det godt. Herefter drysses osten udover.
  23. Fordel mosen udover hele fadet og dekorer det med en gaffel, så du får lidt toppe og riller der bliver sprøde.
  24. Sæt hele retten ind i midten af ovnen og skru ned på 180°C, stadig varmluft.
  25. Lad det stege i 40 minutter. Kig til det et par gange undervejs og check, at det ikke bliver for mørkt.
  26. Servér med grøntsager eller en grøn salat. Og masser af god øl.

 

Om denne forfatter

Trackbacks/Pingbacks

  1. London – Dallas med British Airways World Traveller (Økonomi) | SimplyTravel - […] Ganske fint uden at være prangende. Til hovedret var det en god, klassisk engelsk ret, nemlig Shepherd’s Pie, en ret…

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rate this recipe: