Select Page

Super simpel og lækker hummus

Super simpel og lækker hummus

I tide og utide får jeg sådan nogle små, halv-voldsomme længsler efter noget specielt mad. Så går der en frenzy igang med at opdrive og lave dette lille stykke himmel, hvorefter jeg i 4-5 dage nærmest kunne leve af det!

Sådan er det med hjemmelavet hummus. Hummus, den sydlandske delikatesse-dip der passer lige så godt i den varme sommerhede, som til efterårets mørke, er en fantastisk opfindelse, der smager fortinligt, kan tilpasses og laves i utallige udformninger, og som tager mindre end 5 minutter at diske op med – stort set – standard elementer i køkkenskabene! Så bliver det da ikke meget bedre..!

Som sagt får jeg sådan nogle frenzies med hummus et par gange om året, som regel i sommervarmen hvor man har lyst til noget lækkert, men vejret simpelthen er alt for varmt til at spise hverken chokolade, lakrids eller slik, og man orker ikke lige drøne i Føtex eller noget is. Her er hummus perfekt, for selvom selve hummusen ikke er kold, så er de mange grøntsager, som jeg bedst kan lide kølige eller lige frem iskolde, fyldt med vand og saft, og på den måde bliver tørsten og lækkersulten stillet på samme tid! Lidt lige som vandmelon!

Kikærter i udblødt form. Foto: Judith Doyle

Kikærter i udblødt form. Foto: Judith Doyle

Hovedingredienserne i Hummus er Olie og Kikærter. Først nævnte kender alle formentlig, mens sidstnævnt, Kikærter, kan være en first-ever for nogle. Kikærter er en bælgfrugt, ligesom grønne ærter, bønner og des lige. Modsat grønne ærter dog, men lig andre former for bønner, så skal kikærter enten udblødes i minimum 6 timer og derefter koges i minimum 30 minutter før de er spiselige.
Så besværligt behøves det dog ikke at være, bare fordi man vil tilberede en smule hummus. Langt de fleste supermarkeder – hvis ikke snart alle – har i dag ready to eat kikærter på enten dåse eller karton.

Umiddelbart skulle man tro, at kikærter blot er kikærter, og der ikke er den store forskel i om du udbløder dem selv, eller om du køber dem fra dåse eller fra en karton. Men faktisk er der, har jeg i hvert fald selv fundet ud af, rimelig stor forskel.

Selv-udblødning

U-udblødte kikærter er ikke altid nemme at få fat på i supermarkederne, men de findes. Som regel er de økologiske og koster ca. 30 kr. for en pose med 500 gr. Når de bliver udblødt og kogt er de vokset til ca. 1.200 gr., hvilket giver en kilopris på ca. 50 kr. Hos etniske grønthandlere kan man dog få en pose med 2.5 kg til ca. 100 kr.

For mig at se, er der ingen fordel i at udbløde dine kikærter selv, udover at du kan sikre dig at udblødningen sker i en neutral lage kun bestående af vand og eventuelt en smule salt. Det giver selvfølgelig ro i sindet. Min erfaring er dog, at når man selv udbløder dem, så bliver ens hummus slet ikke nær så fin og blød i konsistensen, men derimod noget mere grovkornet, hvilket jeg ikke rigtig er fan af. Er man det dog, så er det jo perfekt!

Udblødningen sker ved, at man i en stor skål tilsætter sine kikærter og derefter tilsætter iskoldt vand der minimum går 2-3 cm op over kikærterne. Derudover tilsættes der ca. 2-3 spsk salt pr. 2 liter vand. Saltet kan undværes, men gør at bønnerne skal have længere tid, da kikærter har et rimelig hårdt skind. Derefter skal kikærterne udblødes i min. 6 timer for at være på den sikre side. Jo ældre kikærterne er, jo længere tid skal de stå til udblødning. Når de er udblødt, koges de i min. 30 minutter.
Dette er ikke kun for at sikre at giftstofferne – lektin – nedbrydes, men også for at gøre kikærterne så bløde og glatte som muligt, da vi jo skal lave hummus.

Smid kogevandet ud efter brug og skyl kikærterne godt under koldt vand. Evt. kan du lave en ordentlig stor portion og så fryse resten ned.

Dåse og karton

Der findes en hel del forskellige mærker og typer af konserves-kikærter på markedet og modsat de u-udblødte, så kan disse fås stort set overalt i forskellige former. Umiddelbart er forskellen mellem de forskellige mærker, procentdelen af kikærter pr. 100 gr., hvor de dyreste har en højere procent end de billigste, samtidig er der forskel i lagen.

Det vigtigste for kikærter til hummus er dog konsistens og smag, selvom kikærter i sig selv ikke smager af specielt meget. Derfor er det især konsistensen der er en forskel på.

Jeg har igennem tiden lavet hummus med alle de forskellige varianter af kikærter der kan købes i Føtex, Fakta, samt et par stykker fra Irma. Opskrifterne ikke altid været de samme, omend olieindholdet har. Generelt er forskellen i konsistensen størst i forhold til økologisk og ikke-økologisk, hvor de økologiske minder en del om dem man selv udbløder. Det vil sige de er væsentlige mere faste og grove i det, og før end du får en glat og fyldig humus, så skal der tilsættes væsentlig mere olie eller vand end med de konventionelle. Samtidig kan de økologiske godt have en let metallisk smag, hvilket også kan ske for de konventionelle i de billige dåser, hvor der ikke er noget beskyttelse mellem metal og kikærter.

Mit foretrukne mærke er Bon Appetit fra Føtex. De er jævnligt på tilbud til 3 for 10 kr. med ca. 230 gr. kikærter i hver.

Hinden

Når du har fundet dine foretrukne kikærter til din hummus, er der endnu en ting du skal tage stilling til – for nogen en meget vigtig ting, nemlig hinden på kikærterne. Jeg hørte først dette i et Cook’s Illustrated bladet jeg tidligere var abonnement på, og tænkte det måtte være noget pjat. Siden har jeg dog snakket med flere ihærdige hummus-spisere og det er åbenbart – for nogle i hvert fald – et vigtigt emne når man laver hummus.

Problematikken går på, om hvorvidt man skal fjerne hinden fra sine kikærter inden man laver sin hummus eller om det er ligemeget. Igen har jeg prøvet at lave flere forskellige former for hummus hvor hinden har været eller ikke har været fjernet. Hånden på hjertet kan jeg ingen forskel se eller smage eller føle i ganen om hvorvidt hinden har været fjernet.

Arbejdet med at fjerne hinden er dog et krævende og ret så svinene et af slagsen, med fedtede fingre og snavset håndvask som følge. På kikærterne fra Irma var hinden allerede fjernede (til en pris på omkring 20 kr. for 200 gr. kikærter..!), så hvis man vil undgå de fedtede fingre, kan man betale sig fra det..!

Personligt så lader jeg dog hinden side på, og for mig gør det ikke den store forskel. Jeg bruger dog også en rigtig god og kraft blender til at lave min hummus, som effektivt skærer hinden i smadder. Hvis man ikke har en ordentlig blender eller foodprocessor, så kan jeg sagtens forestille mig at hinden bliver et problem, i hvert fald når man skal vaske blenderen af igen.

Olien

Som skrevet foroven, så er olien den anden primære bestanddel i en god hummus. Mens hummus i sig selv er en rimelig krydret ret, med smag af både hvidløg og citron, så bidrager olien dog væsentlige smagsstoffer også. Med den rette olivenolie kan du blandt andet justerer den “fløjelshed” som hummus har. Hvis man absolut ikke kan lide smagen af oliven olie, så kan man sagtens bruge en smagsneutral olie, såsom vindruekerne eller rapsolie. Dog bør man i såkaldte sparer på hvidløg og citron, da oliesmagen fra olivenolie dæmper smagen af specielt hvidløg.

Hummus opvarmes ikke, og derfor betyder valget af olie ret meget, da smagen bevares modsat når du steger eller opvarmer olien. Det er derfor vigtigt at bruge en olie som du godt kan lide, men som ikke er super kraftig.
Der findes et sandt utal af forskellige slags olivenolier, og selv de mest kedelige discountbutikker har mindst 2-3 at vælge i mellem i forskellige prisklasser. Et velassorteret supermarked som Føtex eller SuperBrugsen har omkring 10-20 forskellige slags at vælge mellem. Med priser rangerende fra 20 kr./L til flere hundrede kroner literen.
Noget der også er blevet moderne de seneste år, er forskellige olier med smag. Altså hvor der i olien er indlejret f.eks. citron-skal eller chili-pebre, for at få en smag frem udover olien. Med en hummus kunne man fristes til at bruge sådan en olie, men personligt skal min egen hummus være så plain som det er muligt, med kun smag af kikærter, hvidløg, citron og olie. Derfor bruger jeg også selv en helt almindelig, men god, olivenolie af mærket De Cecco Classico, men har også prøvet med en Delicato og en Fruttato, hvor den første er mild i smagen og den sidste er meget kraftig i smagen, hvilket faktisk er for meget til mig.

Sesam

Normalt skal der også en klat Tahin i den  klassiske hummus, men jeg kan simpelthen ikke fordrage smagen af tahin. Den er alt, alt for overdøvende, kvalm og voldsom til mig. Jeg synes dog stadigvæk, at der skal være en svig af sesam-smag i min hummus.
Derfor har jeg fundet to tricks til at opveje manglen af Tahin. Det ene er helt almindelig koldpresset sesamolie, der har en kraftig, men ikke overdøvende smag af sesam. Den kan fås i de fleste større supermarkeder og er derudover fantastisk til salater og des lige. Til en almindelig portion hummus, som i opskriften forneden, bruger jeg som regel 2 spsk sesamolie (og derfor også 2 spsk mindre olivenolie), hvilket giver en fin lille smag af sesam.

Det andet trick er lidt mere specielt, nemlig helt almindelige ristede sesamfrø! På en tør pande rister jeg simpelt hen et par spsk fulde sesamfrø så de lige bliver gyldne i overfladen og let fedtede. De tilføjes så til blenderen inden de andre ingredienser, og får en tur på fuld hug i ca. 20 sekunder, hvorefter resten tilføjes.
Sesamsmagen bliver en anelse mere kraftig end med sesamolie, men slet ikke så slem som tahin. Derudover får man en smule lækkert knas i hummusen som er lækkert, når man bruger den som grøntsagsdip.

Opskriften

Nu har du fået lidt almen viden omkring hummus og de essentielle bestanddele i sådan en lækker sydhavs-delikatesse. Normalt når jeg laver min hummus, så er det rimelig meget på slump. Det bør en hummus altid være, da alles smagsløg er forskellige og en hummus jo, som skrevet, er meget simpel i smagen, hvilket gør det så lækkert.

Men derfor er opskriften også her med diverse forbehold! Prøv den af i køkkenet og giv dit besyv med forneden omkring hvad du bruger din hummus til normalt!

 

Super simpel og lækker hummus
Author: 
Recipe type: Tilbehør - Dip
Cuisine: Sydhav
Cook time: 
Total time: 
Serves: 2
 
Nu har du fået lidt almen viden omkring hummus og de essentielle bestanddele i sådan en lækker sydhavs-delikatesse. Normalt når jeg laver min hummus, så er det rimelig meget på slump. Det bør en hummus altid være, da alles smagsløg er forskellige og en hummus jo, som skrevet, er meget simpel i smagen, hvilket gør det så lækkert. Men derfor er opskriften også her med diverse forbehold! Prøv den af i køkkenet og giv dit besyv med forneden omkring hvad du bruger din hummus til normalt!
Ingredients
 • 1 ds kikærter - ca. 230 gr. drænet kikærter
 • 2 spsk sesamolie
 • ca. ½ dl god olivenolie
 • Saften fra en halv citron eller et par spsk citronsaft fra den gule engel
 • 2 store fed friske hvidløg - har de ligget lidt længe i køleskabet, skal du smide 3 stks i.
 • Salt
 • Peber
Instructions
 1. Dræn kikærterne og skyld dem igennem med koldt vand.
 2. Tilsæt det hele til en god, kraftig blender og kør det på middelhastig med Pulse indtil du får en cremet, ensartet masse.
 3. Hvis den er alt for tyk, tilsæt lidt ekstra olivenolie eller noget koldt vand.
 4. Servér med masser af grøntsagstænger

Om denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rate this recipe: