Select Page

Tomat Tarte Tatin

Tomat Tarte Tatin

Sommeren er ved at være over os, og tiden for solmodne tomater i alle afskygninger, kommer nærmere og nærmere med hvert enkelt solstrejf. For at fejre dette – samt for at fejre at min kæreste, Lena, og jeg nu endelig kan stå op i vores helt egen lejlighed, så fandt jeg denne lækre og rustikke tomat “tarte tatin” frem fra gemmerne. Normal er en tarte tatin en dessert med æbler, pære eller f.eks. bær, men med denne opskrift er det i stedet blevet et fortrinligt stykke tilbehør til f.eks. rødt kød eller som vi gjorde, en god gammeldags indbagt svinemørbrad.

Den er super nem og lige til at lave, og smagen er helt fantastisk sommerlig. Man kan bruge lige de tomater man ønsker eller har i drivhuset lige nu (eller i den lokale Føtex), men cherrytomater fungere bedst. Jeg havde derfor fundet ca. 500 gram cherrytomater på stilk i Føtex, sammen med en god håndfuld små gule blommetomater, og nogle store blommetomater jeg havde i køkkenet.

Man kan vælge at lave en ren rug-mørdej eller, som jeg gjorde, en almindelig mørdej, men putte lidt havregryn i. Husk at der ikke skal sukker i, men gerne lidt salt.


Tomat Tarte Tatin
Author: 
Recipe type: Tilbehør
Cuisine: Dansk / Fransk
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 6
 
En lækker sommer-tærte der er perfekt tilbehør til bøffen på grillen eller stegen i ovnen.
Ingredients
  • 1 hvidløg
  • 1 rødløg
  • 1 alm. løg
  • 3 spsk god olivenolie
  • 1 tsk groft havsalt
  • Godt med groft friskkværnet peber
  • Lidt tørret basilikum, oregano og timian
  • 3 spsk god og kraftig mørk balsamico-eddike
  • 1 kg små hele tomater (skær de største i ½ eller ¼)
  • 3 tsk hvedemel
  • ca. 300 gr. mørdej med lidt havregryn i (eller butterdej)
  • 1 æg til pensling
Instructions
  1. Tænd ovnen på varmluft 250°C
  2. Hak hvidløg og løgene fint og tilsæt det i en tykbundet sautépande eller gryde sammen med olie
  3. Krydr' med salt og pepper og rør godt rundt indtil løgene er klare og møre.
  4. Tilsæt krydderierne og balsamico
  5. Tilsæt de skyllede og dup-tørre tomater til panden og rør godt rundt
  6. Lad det stege ved relativ høj temperatur mens du rører godt rundt.
  7. Tilsæt hvedemel. Hvis det er meget saftige tomater, så tilsæt noget ekstra
  8. Rør godt rundt så hvedemelet er fordelt helt jævnt og uden klumper
  9. I et mediemstort ovnfast fad tilsættes alt fra panden
  10. Overdæk fadet med butterdejen og klem det godt til i kanterne
  11. Lav tre-fire snit i toppen så damen kan slippe ud
  12. Pensel dejen med et sammenpisket æg
  13. Smid tærten i ovnen og skru ned til 220°C
  14. Lad den stege i min 30 min, og gerne 45 minutter. Dæk evt. tærten til hvis dejen hurtigt bliver færdig.

 Galleri

Om denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rate this recipe: