
Fantastiske Kokos-Karamel Shortbread-bidder
Noget af det lækreste man kunne få i den lokale Starbucks café på universitetet i Belfast, Nordirland var de såkaldte Caramel Shortbread, en shortbread-bund, der er en slags mørdej med oprindelse i Skotland, med en tyk og blød karamelmidte, toppet op med et lag chokolade. Utrolig syndig og utrolig lækkert!
Disse kager har jeg ikke fået siden min tur til Belfast, men til påskefrokosten havde min faster lavet nogen der lignede de famøse Caramael Shortbread fra Nordirland, og da Lena og jeg skulle holde housewarming i vores nyindkøbte lejlighed, så var det en nem beslutning at disse også skulle på kagebordet!
Rent teknisk og sværhedsgradsmæssigt er disse super nemme og ligetil at bikse sammen, og stort set alle ingredienserne er nogle du har derhjemme i et vel-equiperet køkken, måske lige ud over den kondenseret mælk, men som på det seneste kan købes i alle større supermarkeder til en overkommelig pris. Dog tager den lidt tid at lave, i og med at den skal køle næsten helt af over tre omgange. Regn med ca 2-3 timer.
Forskellen på disse Caramel Shortbread og de originale er bunden, i og med at dette ikk er en rigtig shortbread dej, men den minder alligevel om dem, da bunden også er halv-tør og smuldrer. Men med indholdet af kokos i dejen gør også dejen mere blød og fugtig, samtidig med at kokos altid smager himmelsk! Derudover så valgte vi at bruge en god, mørk og dyb chokolade på toppen. Normalt er det en lysere mælkechokolade.
- Bunden
- 125 gr. hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 180 gr. brun farin
- 80 g. kokosmel
- 125 g. smeltet, saltet smør
- Karamel
- 1 dåse kondenseret, sødet, mælk (ca. 400 gr.)
- 20 g. smør
- 2 spsk lys sirup
- Chokoladetoppen
- 75 gr. god, mørk chokolade
- 10 gr. smør
Bunden- Tænd ovnen på varmluft på 180°C
- Bland alle de tørre ingredienser til bunden,
- Smelt smørret og ælt det sammen med de tørre ingredienser til en nogenlunde sammenhængende klump.
- Beklæd en form, 23-24 cm x 23-24 cm, med bagepapir
- Pres massen godt sammen i formen og gør den så plan som det er muligt
- Bag massen i midten af ovnen i 10 minutter
Karamellen- I en tykbundet gryde, ca. 2.5-3L i størrelse, varmes mælk, smør og sirup langsomt op til kogepunktet
- Lad det simrekoge i 5-6 minutter under let omrørring hvor du sørger for at massen er i bevægelse konstant og ikke brænder på i bunden.
- Lad det koge indtil det har en sej konsistens.
- Fordel massen ud over kagen
- Bag kagen videre i ca. 15 minutter i ovnen.
Chokoladen- Lad kagen køle helt af - minimum 1 time i køleskabet
- Hak og smelt chokoladen sammen med smørret over vandbad.
- Fordel chokoladen i et jævnt lag.
- Skær kagen ud i mundrette stykker og gem i en tætsluttende beholder.
Recent Comments