Select Page

Marinader til sommerens grill

Marinader til sommerens grill

Vejret har de sidste par dage vist sig fra sin allerbedste side og hvis man går en tur rundt igennem et hvert villa-kvarter i Danmark ved spisetid, vil luften være fyldt af grillerier, hygge og sommer.
Det fejre jeg med at komme med nogle af de bedste marinader, dressinger og sauce til sommerens grillerier. Det her er dog kun et lille udpluk, og der vil komme mange flere opskrifter i løbet af sommeren.

Opskrifterne herunder er alene til inspiration og kan varieres i det uendelige i forhold til, hvordan man selv kan lide sit kød og sin dressing.

Inden du hopper i shorts, t-shirt og klip-klappere og tænder op for grillen, så husk sikkerheden fremfor alt! Det vil sige, 1) Brug for så vidt muligt aldrig tændvæske, og aldrig direkte på åben ild/gløder, sørg for at grillen står sikkert og ikke kan vælte og sørg for at børn og dyr ikke kan komme for tæt på grillen. Husk at mange marinader med sukker vil give en smule flammer når kødet lægges på og marinaden drypper ned, så pas på underarmen. Ikke noget med at grille indenfor og sørg altid for at der ikke kan gå ild i overdækkede terrasser etc. Vær beredt og ansvarsfuld!

God grillning!

 

Hot’n’Cold BBQ Sauce

Den her BBQ sauce bruges til de sidste 30 sekunder når kødet ligger på grillen. Den kan også bruges rå som en slags kød-dressing og er super lækker. Varier selv styrken med chilien, men husk at den søde chili giver en dejlig lune, mens den tørret er stærk.

Saucen tager 10 minutter at bikse sammen, men bliver bedst af lige at stå i køleskabet i 20-30 minutter.

Tid og sværhedsgrad

10 minutter – meget let

Ingredienser

  • 1 bdt. bredbladet persille, hakket
  • 1 fed hvidløg, hakket fint
  • 2 spsk lind tomatkoncentrat (den fra Beauvais), alternativ 1 spsk fra dåse
  • ½ tsk tørret chili
  • 1 tsk sød chili½ stk. rødløg, finthakket
  • ½ tsk rørsukker
  • ½ dl friskpresset cirtron
  • 4 spsk. vand
  • 1 spsk olie
  • salt
  • peber

Sådan gør du

  1. Det hele bikses sammen i en skål. Stil i køleskabet 20-30 minutter inden brug.

 

BBQ marinade til kylling

Den her marinade er lidt mere avanceret end andre, men den smager virkelig godt og tager ikke mange minutter at bikse sammen.
Den passer rigtig godt til kylling på grillen, både hele kyllinger og kyllingebrystfileter. Den er tilpas krydret så den passer til at blive serveret til salat og kartoffelsalat.

Den er indhentet direkte fra USA hvor de jo har en stor tradition for grillning og for marinader.

Tid og sværhedsgrad

10 minutter – meget let

Ingredienser

  • 1 dl Beauvais ketchup
  • 1/2 rødløg, hakket meget, meget fint og derefter most i en morter.
  • 1 spsk korianderfrø, knust i morter
  • 2 spsk flydende honning eller sirup
  • 2 spsk lime- eller citronjuice.
  • 1 knsp Tabasco el. stærk chili-sauce

Sådan gør du

  1. Miks det hele i en stor skål.
  2. Lad kødet marinere i minimum 30 minutter, gerne 1-2 timer.

Whiskey BBQ glaze

Den her BBQ glaze skal på lige inden kødet er færdigt på grillen, og gerne under lav temperatur (f.eks. i siden af grillen ved direkte grillning). Smagen er intens og lækker, og whiskeyen smager nemt igennem, uden at overdøve. Den passer rigtig godt til svinekød, men oksekød har også gavn af en smule, selvom det nogle gange er synd at dække kødsmagen med marinade.

Det er vigtigt at man ikke bruger den billigste whiskey fra Aldi, men gerne en hvor alkoholen ikke er alt for gennemtrængende, men hvor man kan smage nuancerne. Jack Daniel’s er et godt bud på en kraftig whiskey med meget smag og som ikke koster alverden.

Marinaden her kræver lidt mere end hvad vi danskere normalt er vandt til, men det er arbejdet værd!

Tid og sværhedsgrad

30 minutter – let

Ingredienser

  • 1 del whiskey
  • 1 del ketchup
  • 1/2 del brun farin el. muscuvado-sukker
  • 1/4 del sød eddike (f.eks. æble-eddike, eller kirsebær-eddike)
  • 1 spsk citronjuice
  • 2 tsk Worcestershire Sauce
  • 1/2 tsk Coleman sennepspulver (e.l. andet sennepspulver)
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du

  1. I en lille kasserolle blandes alle ingredienser godt
  2. Lad massen simre i 20 minutter, tag af varmen og køl af.
  3. Opbevar den i en lufttæt-beholder i køleskabet, minimum 1 time, og gerne et par dage, så smagen bliver mere nuanceret.

 

Jeremy’s dressing

Nu kommer der smag på drengen! Den her er perfekt til grillet svinekød og kylling, men den er kraftig og stærk i smagen, men smager himmelsk.

Den flydende røg kan man få i en specielforretninger og i nogle gode supermarkeder, og man kan godt bruge andre typer en Hickory.

Den serveres som en kød-dressing, efter kødet er færdigstegt, og er altså ikke for småbørn og svage sjæle! Og pas på, for du bliver afhængig af skidtet!

Tid og sværhedsgrad

40 minutter – let

Ingredienser

  • 1 dl dijon-sennep
  • 1/2 dl sukker
  • 1/4 dl lys muscuvado-sukker eller brun farin
  • 3/4 dl æblercider eddike
  • 1/4 dl æblejuice uden pulp
  • 2 spsk røgede chilli eller stærk chili
  • 1 spsk sort peer
  • 1 spsk hvid peber
  • 1/3 spsk cayenne pepper
  • 1/2 spsk soyasauce
  • 2 spsk smør
  • 1 spsk flydende røg, hickory

Sådan gør du

  1. Alle ingredienser, undtagen soyasauce, smør og den flydende røg, varmes i en lille kasserolle og simrer ved svag varme i minumum 30 minutter. Jo længere tid, jo kraftigere bliver smagen.
    OBS: Det må IKKE koge!
  2. tilsæt soyasaucen, smør og røgen og simre i 10 minutter.
  3. Lad det køle helt af og put det i en lufttætbeholder. Lad det trække i køleskabet i minimum 4-5 timer, gerne 3-4 dage.

 

Om denne forfatter

Trackbacks/Pingbacks

  1. Madbloggernes 12 bedste grillopskrifter | Gastromand.dk - […] Marinader til sommerens grill | Gastronomien […]

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *