Select Page

Grundopskrift på Risotto

Grundopskrift på Risotto

Jeg er blevet ret vild med den italienske ret risotto. Eller har sådan set altid været det, i hvert fald lige siden jeg smagte det for første gang selv for nogle år siden, men af en eller anden grund har jeg altid tænkt at det var for svær og dyr ret at gå igang med selv. Men for nogle måneder siden, blev jeg dog nød til at afprøve om mine evner og pengepung rakte til en god omgang risotto, og svaret var et entydigt ja.

Så lad mig starte med at slå fast, at risotto er utrolig nemt og ligetil at lave. Javist, det kræver en smule øvelse før den sidder i skabet hver gang, og forberedelse skal der også til, men ellers er det overraskende nemt.

Klik på billederne, for at se dem i fuld størrelse. Billeder: Gastronomien.dk © 2013

Grundingredienserne

Til en risotto kræves der 6 grundingredienser: Risottoris, fond, hvidvin (som endda kan undværes i en snæver vendning), smør, løg og parmesanost. Med disse ingredienser i køkkenet er man klar til, at kaste sig ud i risottoens glæder.

De ris jeg bruger, er Princip! risotto-ris fra Føtex til 19,- for 500 gr (rækker cirka til en 3 portioner af nedenstående) og de er ganske fine og billige. Jeg har endnu ikke eksperimenteret med andre slags ris, men det bliver nok næste punkt.
Som fond bruger jeg Knorr’s Fond Du Chef-kyllinge eller oksefond. Oksefonden har noget mere smag. To kapsler giver cirka 2,5 liter koncentreret fond, nok til en 4 omgange. Man kan jo også kaste sig ud i, at lave sin egen fond, og så bliver resultatet kun bedre.
Parmesanosten skal rives fint og tilsættes helt til sidst med lidt smør for, at få en ekstra cremet og lækker konsistens. En 250 gr. DOP Parmesan rækker i hvert fald til 8 omgange, og i mellemtiden kan osten fryses ned. Parmesanen giver ret meget smag, så jeg ville undlade at bruge en billigere udgave, men man kan eventuelt eksperimentere med andre lagret, faste oste, for eksempel en Prima Donna som jo er en fantastisk ost.
Hvidvinen giver en liflig og let alkoholduft til retten, men det er ikke de fine flasker der skal frem her. Jeg bruger den billigste fra Netto/Føtex til en 30 kr. flasken, og bare den ikke er alt for sød, så er der ingen problemer. Alkoholen fordamper helt, så det skal man ikke bekymrer sig om.
Med ovenstående ingredienser får man en meget kedelig, men cremet og lækker risotto, så der skal selvfølgelig nogle smagsgivere til, før det bliver rigtig interessant.

Svamperisotto med Andebryst

Med denne opskrift bliver én af de absolutte klassikere inden for risotto, svamperisottoen, blandet med noget af min ynglingskød, andebryst.

Opskriften er min egen grundopskrift på en risotto som jeg kan lide den; med lidt smag og konsistens fra bladselleri og peberfrugt.

Grundopskrift på Risotto
Author: 
Recipe type: Hovedret
Cuisine: Italiensk
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 2
 
En lækker og nem risotto med and og svampe
Ingredients
 • En smørklat og lidt god olivenolie
 • 1 lille rødløg eller skalotteløg, meget fint snittet
 • ½ fed hvidløg, meget fint skivet (ikke presset!)
 • 80 gr. Risottoris
 • 1 dl tør hvidvin
 • ca. 5-6 dl okse- eller kyllingefond
 • 1 lille stængel bladselleri, skåret i små tern/skiver
 • 1 kvart rød eller orange peberfrugt, skåret i små tern
 • 30 gr. smør og lidt olie
 • 1 stort andebryst med skind, ca. 300 gr.
 • 125-150 gr. vilde svampe, for eksempel karl johan, østershatte, shitake. Brune champignon kan også bruges.
 • hakket groft.
 • 30 gr. fint revet parmesanost.
 • salt/peber
Instructions
 1. I en lille kasserolle smeltes smør, og olien tilsættes
 2. Sautér løg og hvidløg ved middelvarme til de bliver gennemsigtige. De må ikke blive brune, men skal være gennemsigtige.
 3. Skru op for varmen og tilsæt risottorisene og svits dem godt igennem i cirka et minut.
 4. Det er vigtigt, at du rør konstant så risene ikke brænder på.
 5. Tilsæt hvidvinen og lad det bruse af. Skru ned på middelvarme igen.
 6. Nu skal anden forbedredes, men husk at holde øje med risene samtidig og rør jævnligt!
 7. På en stor pande smeltes smør og lidt olie.
 8. Snit andebrystskindet i firkanten. Pas på du ikke får snittet helt ned til kødet.
 9. Krydr andebrystet godt med salt og peber, eventuelt dup det tørt med noget køkkenrulle inden krydringen.
 10. På den varme pande lægges andebrystet med skindsiden ned af. Steg den på skindsiden i 6-7 minutter.
 11. Når risene har opsuget al hvidvinen, tilsættes en deciliter fond. Rør godt igennem og hold øje med det ikke brænder på.
 12. Så snart risene har opslugt væden, tilsættes mere fond. Dette fortsættes hver gang indtil risene er al dente, altså er kogte, men stadig har bid.
 13. På panden med andebrystet tilsættes svampene i rigeligt smør og lidt olivenolie. Vend samtidig andebrystet hvis skindet er blevet sprødt.
 14. Ved 3. omgang væde, tilsættes grøntsagerne og simrer med. Igen, husk at rør jævnligt i risene så de ikke brænder på.
 15. Tag andebrystet af panden når kernetemperaturen er ca. 55° C. Lad det hvile under lidt sølvpapir indtil risottoen er færdig.
 16. Når risottoen er al dente (se pkt. 9) tilsættes svampene, plus lidt af fedtstoffet fra panden, ca. 2-3 spsk.
 17. Rør godt og tilsæt nu parmesanosten. Du behøver ikke tilsætte ekstra smør. Rør godt rundt og lad kasserollen stå på eftervarmen mens du skærer andebrystet i skiver.
 18. Anret i en dyb tallerken og served mens det er varmt.

Om denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rate this recipe: