Select Page

Gastronomiske fiskefrikadeller

Gastronomiske fiskefrikadeller

Det er altid lidt svært at følge de forskellige myndigheder og kloge menneskers råd om, at spise fisk mindst 2 gange om ugen. Som så mange andre, finder jeg det både halv-svært og uoverkommeligt at skulle ud i de store fiskeretter. Og når det endelig skal være, så bliver det som regel til et stykke lækkert grillet laks med noget grønt til, der både går hurtigt og er nemt. 

Det seneste stykke tid har jeg dog haft de gode, klassiske fiskefrikadeller på tankerne og da jeg igår så et fantastik godt tilbud på 2 friske Pangasius-filet, en relativt ny-ankommet fisk i de danske kølediske, og som har været ret meget i medierne, på grund af måden de bliver opdrættet på. Trods det, så er det stadigvæk en rigtig god fisk kan bruges til mange ting. 

Jeg har dog ikke ret meget tid igår til den store madkunst, så det skulle gerne gå hurtigt og været nemt. Derfor tænkte jeg at en god omgang fiskefrikadeller var sagen, og når nu diverse producenter laver et udmærket fiskefars-produkt, var ideen at peppe det op, i stedet for at gå i gang med den helt store rejse ud i fiskelandet. 

Fiskedeller

Som sagt, så er denne opskrift super nem og ligetil. Den kan varieres i utallige variationer alt efter hvad man lige kan finde i fryseren, køleskabet eller supermarket. Fisk fra gårsdagens fiskeret er også super lækre, og stort set alle slags fisk kan bruges, bare de er nogenlunde faste i kødet.

Der findes, efter hvad jeg lige har opdaget, en 3-4 forskellige slags fiskefars i butikkerne. Jeg går som regel efter den grove eller lakse-udgaven. 

De færdige fiskefrikadeller serveres med en grov remoulade, ruculla-salat og godt hjemmebagt rugbrød. 

Tid og sværhedsgrad

30 minutter – meget let

Ingredienser

  • ca. 300 g. rå fisk
  • ca. 50-80 g. optøet rejer
  • En pakke færdig-lavet fiskefars – min. 450 gr.
  • 1 dl økologiske sesamfrø eller birkes
  • 2 stængler bladselleri, skåret i relativt fine tern
  • 1/2 rød eller gul peberfrugt, skåret i små tern
  • 2 tsk tørret og stødt fennikel-frø
  • 1/2 tsk tørret og stødt koriander-frø.
  • ca. 1/2-1l smagsneutral olie, f.eks. solsikke, vindruekerne eller raps – til stegning
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Start med at skylle de optøet rejer godt og lad dem dryppe af. 
  2. På en pande smeltes 2 spsk smør og 4 spsk olie. 
  3. Steg fisken til den er gennemstegt og mør. Steg evt. skind sprødt. Pas på med at salte fisken for meget, da der allerede er salt i fiskefarsen!
  4. Når fisken er færdigstegt lægges den på fedtsugende papir og køler af.
  5. Hak de afdryppet rejer groft  – alt efter temperement og put dem i en stor skål
  6. Tilsæt fiskefars, sesamfrø, krydderier (ikke salt!), bladselleri, peberfrugt og andre ting du ellers lige synes passer til.
  7. Rør farsen godt igennem. Hak den stegte fisk groft og tilsæt den farsen og rør godt rundt igen.
  8. Hæld olien i en dyb pande. Der skal cirka være 2-3 cm olie, men bare rolig, olien bliver hvor den er og trænger ikke ind i frikadellen.
  9. Varm olien forsigt op til omkring 190°. Test med en tændstik om den er varm nok – olien skal syde omkring den.
  10. Steg en prøvedelle så du er sikker på smagen.
  11. Lav nogle gode store deller og put dem forsigtigt i olien. Vend dem efter 4-5 minutter.
  12. Læg de færdig stegte deller på fedtsugende papir.
  13. Servér på rugbrød med salat, remoulade og frisk citron.

 

Om denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *