Select Page

Kødsovs med vitaminer og groft

Kødsovs med vitaminer og groft

Spaghetti Bolognese – eller Spaghetti med kødsovs som det nok oftest er kendt under – er og har længe været en af familien Danmarks hofretter – hvilket ikke er uden grund! Det er nemt og hurtigt at lave, det smager som regel ok – også selvom man ikke er den store gourmet, det er oplagt som restemad på f.eks. pizza dagen efter, hvis man da ikke har gemt resterne til én af de dage, hvor man ikke lige gider stå i køkkenet. Den her udgave er ekstra lækker og fyldt med grøntsager og masser af smag!

Min udgave passer til alle ovenstående prædikater, men i modsætning til den klassiske Spaghetti Bolognese hvor hovedingrediensen er kød og tomat, så er meget af kødet her skiftet ud med grøntsager som giver fylde og smag, og samtidig sørger for at budgettet rækker en ekstra dag – noget der efterhånden er ret så svært, når en bakke konventionelt hakket kød koster 30 kr. i Netto…

Man kan bruge de grøntsager man lige har ved hånden, men de jeg har brugt her i min udgave smager rigtig godt sammen og giver både en god halvtør konsistens (således at der hænger ekstra meget kødsovs på spaghettien!) og bliver samtidig skjult godt. Desuden så er kødsmagen stadig ret intens, hvilket blandt andet champignons og auberginen sørger for, selvfølgelig godt hjulpet på vej af Knorr’s fond-terning!

Normalt så hedder det jo Spaghetti Bolognese fordi man serverer det med spaghetti.. Det er selvfølgelig også en mulighed her, jeg synes bare at spaghetti er død kedeligt. I stedet var jeg så heldig at Irma havde et rigtig godt tilbud på frisk fuldkorns fettuccine, og det gode ved Irmas udgave er, at den er smallere end normalt og så smager den ikke så bittert som mange andre fuldkorns-pastaer har en tendens til. At det så også kun tager 3 minutter at koge al dente, er perfekt til mig, da jeg stort set altid formår at glemme at koge pastaen!

Nu findes der jo folk, der mener at revet parmesan, altså ikke den friske udgave men den i pulverform, er ligeså godt som frisk og til det kan jeg bare sige, at det er synd for jer og i burde skamme jer! Det er virkelig det værste produkt man kan opdrive! Det lugter jo af bræk! Nå, men grunden er vel at det er pokkers billigt i forhold til at købe en klump frisk parmesan. Men i stedet for ægte parmesan, kan man købe en Grana Padano som er en ost i samme kategori som parmesan, men for det første er den noget billigere (omkring 28 kr. i Netto for 250 gr.) og så smager den lidt derhen af, dog meget mildt i forhold til selv en halv-billig parmesan ost. Gør dig selv en tjeneste, og prøv at købe en ægte parmesanost. En af de absolut bedste du kan købe i Danmark til en ganske rimelig penge (ca. 45 kr. for 200 gr. i Irma) er Parmareggio’s udgave der har modnet i 24 måneder. Den smager altså himmelsk og er også drøj i brug.

Tid og sværhedsgrad

2 timer – heraf 1,5 simring  – mellem svær – Mætter 3 voksne

Ingredienser

 • Olie
 • 1 fed hvidløg – fint hakket
 • 1/2 løg – fint hakket
 • 450 gr. hakket oksekød – 3-7% (højere fedt procent smager bedre..)
 • 1 dåse (125gr) tomatpuré
 • 1 dl. rødvin
 • 200 gr. champignons i skiver el. kvarte
 • 1/2 aubergine i tynde kvarte
 • 1/2 squash i tern
 • 1 stor gulerod i tern
 • 1 rød peberfrugt i grove tern
 • 1/2 rødløg i både
 • 1-2 stængel bladselleri i skiver
 • 1 ds hakket tomater
 • 1 ds vand
 • 1 tsk sukker eller cane sirup
 • Santa Maria Pizzakrydderi (Merian, Oregano, Basilikum)
 • 3 laurbærblade
 • 3 soltørret tomater, hakket groft
 • 1 tsk stærk chili el. cayennepeber
 • 2 tsk æbleeddike el. balsamico
 • Knorr oksefond-terning “Fond Du Chef”
 • 2 spsk Creme fraiche 18 %
 • 2 spsk ketchup
 • salt/peber

Sådan gør du

 1. I en stor tykbundet gryde varmes olien og hvidløg og løget klares ved middel varme
 2. Tilsæt kødet og brund det godt. Sørg for at lade nogle kødklumper blive tilbage.
 3. Rist tomatpuréen af – derved undgår du den naturlige bitterhed.
 4. Bland det hele godt og tilsæt rødvinen.
 5. Tilsæt grøntsagerne.
 6. Tilsæt de hakkede tomater, samt vandet
 7. Tilsæt sukker og krydderier
 8. Lad det simre i 60 minutter ved svag varme efter et hurtigt opkog.
 9. Tilsæt æbleeddike, oksefond og ketchup. Ketchuppen giver lidt balanceret syre og sødme.
 10. Rør godt rundt og smag til med creme fraichen, samt salt og peber.
 11. Sæt en gryde over med pasta, gerne fuldkorn der altså både smager og mætter bedre.
 12. Server med friskrevet parmesan og gem gerne ketchuppen langt, langt væk! 🙂

 

Om denne forfatter

Trackbacks/Pingbacks

 1. Uge 6 - Aalborg Fødevarefællesskab - […] plejer ret tit at lave en kæmpe portion kødsovs med ekstra grøntsager. Det er en taknemlig måde at få…

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *