Select Page

Lækker gullash med rød rodfrugtmos

Lækker gullash med rød rodfrugtmos

Gryderetter er fantastiske! De giver nydelse når du laver dem, når du spiser dem om aftenen og når du spiser dem aftenen efter. Lidt ligesom et kinderæg!

Denne gullash-agtige gryderet er et bevis på dette, da den er super lækker og kødet bliver godt mørt med masser af kraft og smag, og de mange grøntsager giver ekstra fylde og rigtig meget smag, samtidig med de giver en lækker struktur. Umiddelbart ser ingredienslisten lidt uoverskuelig og lang ud, men i virkeligheden kan du tømme grøntsagsskuffen for hvad du nu har liggende og smide det i, og det meste er noget man har liggende i forvejen.

Den røde rodfrugtmos giver en lækker struktur, sødme og smag til den kraftige ret  og ligesom med gryderetten, så kan den laves ligesom man ønsker og efter hvad man har i køleskabet. For lidt ekstra friskhed, kan nam også putte lidt friske krydderrier i, f.eks. persille eller timian.

Velbekomme!

Tid og sværhedsgrad

4 timer hvoraf 3 er ventetid – mellemsvær – mætter 4 munde

Ingredienser

  • 2 spsk. flydende margarine
  • 1/2 løg i tern
  • 400 gr. kalvekød i gullash-tern (ca. 1,5×1,5 cm)
  • 200 gr. champignon i skiver
  • 2 små forårsløg el. 1/5 del porre i fine skiver
  • 1,5 dl. kraftigt krydret rødvin, f.eks. Carbernet Savignong Shiraz fra Syd Afrika, købt i Netto til 39,-
  • 2 små rødbeder, 2 små gulerødder og 2 pastinak, alle i grove tern (ca. 50mm x 50mm)
  • 1/2 squash i grove tern
  • 1 ds hakket tomater
  • 400 ml. vand
  • 3 laurbærblade
  • 1 spsk rosmarin, merian og oregano
  • 1/2 rød peber i grove tern
  • 1/2 løg i fine tern
  • 1 gulerod i fine tern
  • 1 boullion fra Knorr
  • 50 gr. champignon i skiver
  • 2 spsk creme fraiche 18%
  • 1,5 dl cremefine, 7%
  • 1,5 d. mælk
  • salt / friskkværnet peber
Rodfrugtmos
  • 3 kartofler, skrællede og i grove tern
  • 2 rødbeder, skrællede og i mellemfine tern
  • 2 pastinak, skrællede og i mellemfine tern
  • 2 gulerødder, skrællede og i mellemfine tern
  • 2 spsk smør
  • 50 g. rød cheddar eller parmasan, revet fint
  • 0.5 dl mælk
  • lidt muskatnød
  • Salt

Sådan gør du

Gryderetten

  1. I en stor gryde, gerne støbejern, blanceres kort løget i margarinen eller smøret
  2. Brun kødet af og tilsæt alle ingredienser, undtagen de sidste 5.
  3. Rør godt rundt og lad det koge op.
  4. Sæt det derefter på svag varme og lad det simre i min. 4 timer indtil kødet er godt mørt
  5. Tilsæt champignons og evt. lidt frisk peberfrugt.
  6. Tilsæt nu creme fraiche, creme fine og mælk og kog det op igen
  7. Lad det simre i en 30 minutter.
  8. Krydre med salt og peber og server med mosen (se nedenfor), polenta eller vilde ris
Rodfrugtmos
  1. Kog alle rodfrugterne i en stor gryde med rigeligt USALTET vand.
  2. De skal koge cirka 30-40 minutter
  3. Hæld vandet fra (brug evt. noget til gryderetten i stedet for mælk)
  4. Tilsæt smørret og med en moser, mos rodfrugterne groft m
  5. Tilsæt halvdelen af osten og halvdelen af mælken.
  6. Rør godt rundt og tilsæt resten af osten og mælken hvis det behøves. Jo mere mælk, jo mere lind bliver mosen.
  7. Tilsæt salt og muskatnød og server straks.

Om denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *