Select Page

Stegt laks med lyn-ratatouille og lime

Stegt laks med lyn-ratatouille og lime

En aften Katrine og jeg skulle have noget nemt, hurtigt og let at spise, var der tilfældigvis tilbud på frisk laks i Fakta, så efter lidt puslen i hjernerne, fandt vi frem til at lave denne super lækre ret, som sagtens kan fungere som en lækker hovedret til gæster, men også nemt kan spises til en almindelig hverdagsaften hvor man ikke gider at stå flere timer i køkkenet.

De fleste kender nok kun ratatouille fra Pixar-filmen af samme navn eller måske fra finere franske restauranter, men i denne version er der altså ikke noget fint eller fancy over den og eneste grund til at jeg overhovedet kalder det ratatouille, er at det indeholder tomat og aubergine og bliver stegt mørt, hvilket er “grundreglerne” for en ægte ratatouille.

Selvom der er ret mange grøntsager i retten, så er det ikke alle der mener det mætter lige godt. Denne opskrift mætter to munde, men man kan nemt drøje på det ved at lave nogle ris ved siden af eller servere det med et godt italiensk brød.

Ratatouillen kan desuden varieres efter hvad man lige har ved hånden, bare man sørger for at bruge grøntsager som let falder sammen når de varmes op. Det kan også serveres som tilbehør til andre slags kød og fisk, men passer rigtig godt til laks.

Nu havde vi ikke lige noget hvidvin ved hånden, men et lille sjat hvidvin i gør retten ekstra blød og lækker i smagen, og giver lidt dybde, og så passer hvidvin jo perfekt til laks!

Tid og sværhedsgrad

40 minutter – let – 2 personer

Ingredienser

  • 3 spsk oliven olie
  • 1/2 fed hvidløg, skåret i tynde skiver eller hakket
  • 1 stort rødløg, skåret i brede både
  • 2 store peberfrugter – røde eller gule
  • 300 gr. champignons, skåret i kvarte (Du kan også bruge portobello svampe)
  • 1 squash
  • 1 aubergine
  • 3 tomater
  • 1 tsk æbleeddike (kan udelades)
  • 1 spsk tørret oregano eller basilikum (eller ‘Pizza blanding’ fra Santa Maria)
  • salt & peber
  • 2 stykker fersk laks med skind
  • 2 lime, skåret i halve

Sådan gør du

  1. I en stor wok eller sautépande svitzes hvidløget.
  2. Rødløget tilsættes og lad det simre lidt i 2-3 minutter.
  3. Tilsæt svampene og rist dem godt af.
  4. Alle andre grøntsager skærres i tynde skiver, evt. på mandolinjern hvis man har sådan et.
  5. Tilsæt dem lidt af gangen og vend godt rundt i det.
  6. Lad det hele simre i minimun 20 minutter, gerne 30, indtil alle grøntsagerne er faldet godt samme og blevet møre.
  7. Varm en grilpande godt op og smør den med olie
  8. Steg laksen på skindsiden i 4 minutter, indtil den har skiftet farve cirka 2/5 del op af den tykkeste del.
  9. Put de halve lime-frugter på panden også.
  10. Krydr laksen med salt og peber
  11. Vend laksen om og lad den stege i 3 minutter, indtil hele laksen har skiftet farve på ydersiden.
  12. Tilsæt æbleeddike til grøntsagerne og krydr med salt og peber, samt krydderrierne.
  13. Lad laksen hvile i 3-4 minutter og server med grøntsagerne til.

Om denne forfatter

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mit liv som halv-hverdags-vegetar.. | Gastronomien.dk - [...] De sidste måneder har min fantasi næsten kun formået at fremtrylle en lækker ratatouille i forskellige udgaver, og selvom…
  2. Gastronomiske fiskedeller - Gastronomien.dk | Gastronomien.dk - [...] store fiskeretter. Og når det endelig skal være, så bliver det som regel til et stykke lækkert grillet laks…
  3. Gastronomiske fiskefrikadeller - Gastronomien.dk | Gastronomien.dk - [...] store fiskeretter. Og når det endelig skal være, så bliver det som regel til et stykke lækkert grillet laks…

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *