Select Page

Grillet Koteletter i fad

Grillet Koteletter i fad

En af de klassiske danske retter, er den gode gamle koteletter i tomatsovs, bagt i ovnen og serveret med kartoffelmos eller ris. Denne udgave er et forsøg på, at gøre den lidt mere sund, lidt mere interessant og lidt mere krydret end hvad man normalt finder i det danske køkken.

Prøv den med en hverdagsaften hvor ganen skal kræses og der gerne må være en smule rester til frokost dagen efter, for ligesom med gryderetter, så bliver den endnu bedre dagen efter!

Grundingrediensen er stadigvæk koteletter, men i stedet for at brune dem på en pande, griller vi dem på en glohed grillpande i stedet for. Det giver en raffineret smag af grill og karamelliseret stegeskorpe der træder igennem tomatsovsen og grøntsagerne, mens det også altid ser godt ud med stegeriller. Vi dropper også baconen, ikke fordi det ikke smager godt, men i stedet tilsætter vi en del cocktailpølser og en masse grøntsager. Derved sparers der lidt på kødet, mens grøntsagerne både giver væske og masser af smag og kraft.
Tomatsovsen giver vi et pift med Delikatesse paprika og lidt frisk chili, samt en smule cayennepeber. Lidt oregano, basilikum og merian skal der selvfølgelig også i.

Man kan selv bestemme hvilke grøntsager man vil have i og hvor grove grøntsagerne skal være, jeg kan dog godt lide, at der stadig er noget struktur tilbage i retten, udover kødet.

Det hele serveres med brune ris, bulgur eller couscous. De brune ris giver dog allermest smag og struktur.

Tid og sværhedsgrad

1 time- middle – 3-4 personer

Ingredienser

  • 4 middelstore koteletter
  • 200 gr. cocktailpølser, ridset
  • 3 spsk olie
  • 1 fed hvidløg, skåret i tynde strimler
  • 1 stort rødløg skåret i fine tern
  • 2 peberfrugter, skåret i store tern
  • 2 gulerødder, skåret i mellemstore tern
  • 200 gr. hericot verts el. friske bønner, skåret i passende længde (ca. delt i 2)
  • 300 gr. champignons, skåret i grove skiver
  • 1 stort æble, skåret i grove tern
  • 1 lille squash, skåret i store tern
  • 4 blommetomater, skåret i tern
  • 1 lille dåse tomatpuré
  • 2 dåser hakket tomater
  • 600 ml vand
  • 2 tsk Delikatesse paprika
  • 1 knivspids cayennepeber
  • 1 spsk tørret oregano
  • 1 spsk tørret basilikum (el. frisk)
  • 1 spsk tørret merian
  • 1/3 frisk chili, hakket fint og uden kerner
  • 25 ml madlavningsfløde eller creme fine 7%
  • Salt & Peber
  • 1 mellemstort rødløg, skåret i fine kvarte
  • 300 gr. brune ris (koges efter anvisningen på pakken)

Sådan gør du

  1. Varm grillpanden op så den lige begynder at ryge. Læg de temperede koteletter på panden og steg dem på hver side i ca. 1,5 minut (hold musen over for info)Tiden er kun vejledende. Når du griller kød på en grillpande, skal kødet først vendes når det selv slipper. Man skal altså ikke bruge en palet for at få det af, men blot en tang eller gaffel. I dette tilfælde, er det dog vigtigt at kødet ikke bliver gennemstegt. . De skal ikke gennemsteges, men blot få en fin skorpe.
    Normalt skal du ikke bruge fedtstof på en grillpande, men hvis man ikke har brugt den i lang tid, kan det være en god idé
  2. Når kødet er stegt, sættes det til side på en tallerken.
  3. I en stor pande eller wok der er godt varm, tilsættes cocktailpølserne som ristes godt af. Tag dem af panden og stil til side.
  4. Hvidløg og løges steges klare i fedtstoffet fra pølserne
  5. Resten af grøntsagerne, undtagen chilien, æblet og rødløget i kvarte, steges møre. Tilsæt evt. lidt fedtstof i form af olie, specielt champignons suger en del fedtstof
  6. Lav plads i bunden af banden/wok’en og tilsæt en lille skefuld olie. Rist kort tomatpuréen af så bitterheden forsvinder. Rør det godt rundt.
  7. Tilsæt nu dåsetomaterne og vandet (fyld vand i de tomme dåser, så du får al saften med ud)
  8. Nu tilsættes alle krydderieren, undtagen chilien og det hele koges op og simrer i 5-6 minutter.
  9. Tilsæt nu chilien og madlavningsfløden, samt salt og peber. Kog op igen og lad det simrer
  10. I et stort ild fast fad lægges koteletterne (evt. skær dem over i halve hvis de er meget store), cocktailpølserne, æbleternene og rødløget der er skåret i fine kvarte
  11. Hæld sovsen over og sæt herlighederne ind i en 180° varm ovt (varmluft).
  12. Sæt risene over og når de er færdige, er koteletterne blevet gennemstegte og møre. Det tager cirka 35-40 minutter.
  13. Velbekomme!

Om denne forfatter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *